Toiminimi vai kommandiittiyhtiö?

Pienimuotoista tai henkilökohtaiseen työpanokseen perustuvaa yritystoimintaa aloitettaessa mietitään usein valintaa toiminimen ja kommandiittiyhtiön välillä.

Kannattaisiko aloittaa kommandiittiyhtiöllä? Se voi olla viisas valinta tulevaisuutta ajatellen.Kommandiittiyhtiöön tarvitaan vastuunalaisena yhtiömiehenä toimivan yrittäjän lisäksi toinen, sijoittajana toimiva henkilö. Äänetön yhtiömies on hänelle osuva nimike, eikä sijoituksenkaan tarvitse olla järin suuri, sille ei ole mitään lakisääteistä minimimäärää.

Mitä etuja kommandiittiyhtiönä aloittamisesta saa? Jos tulee tarve muuttaa yhtiö osakeyhtiöksi,se sujuu ilman veroseuraamuksia, kun muutos tehdään verolakien mukaan. Muutettaessa toiminimi osakeyhtiöksi verottaja ottaa omansa, jos toiminimen mukana siirretään kiinteistöjä tai arvopapereita. Kiinteistöistä maksetaan käyvästä arvosta 4 %:n varainsiirtovero ja osakkeista 1.6 %:n varainsiirtovero.

Toiminimeä ei voi yhtiönä myydä,siinä myydään varat - velat. Kommandiittiyhtiön osuudet ja osakeyhtiön osakkeet voi myydä. Myyntihinnasta saa omistusajan perusteella vähentää hankintameno-olettaman, mikä on 40 % myyntihinnasta, kun omistusaika on yli 10 vuotta. Omistusaika lasketaan kommandiittiyhtiön perustamisesta. Jos toiminimen muuttaa kommandiittiyhtiöksi tai osakeyhtiöksi, omistusajan laskenta alkaa vasta siitä. Siten toiminimenä oloaika menee tässä suhteessa "hukkaan".

Kommandiittiyhtiöstä voi maksaa itselleen palkkaa, mikä sekin voi olla joissain tilanteissa edullista. Kommandiittiyhtiössä toimiva yhtiömies ja osakeyhtiössä toimiva osakas voi saada enintään 400 euron verovapaan määrän liikunta- tai kulttuuriseteleitä vuodessa, mikäli eräät ehdot täyttyvät. Toiminimellä yrittävä ei tätä etua voi saada.

Julkaistu 9.11.2012